Veel gestelde vragen over de homeopathische behandeling
Of een homeopathische behandeling succesvol is hangt niet alleen af van de homeopaat. Je kunt zelf ook een hoop doen. De homeopaat kan het juiste middel voor jou alleen vinden met de juiste informatie. Dus zorg ervoor dat je die kunt leveren. Denk bijvoorbeeld aan het antwoord op de volgende vragen: wat zijn mijn klachten precies (ook de kleine klachten)? Zet ze op een rijtje. Hoe voelt het? Wanneer heb ik er meer/ minder last van? Denk aan weersomstandigheden die misschien invloed hebben, het moment van de dag, etc. De homeopaat wil ook altijd weten sinds wanneer je last hebt van je klachten. Is er rond die tijd iets bijzonders gebeurd? De homeopaat wil weten wat typisch is aan jou. Wat jou anders maakt dan anderen. Waar je wel en niet tegen kan. Wat je graag eet en wat juist niet. Waar je bang voor bent of je zorgen over maakt. Ben je -sinds je klachten hebt- veranderd op mentaal-emotioneel gebied? Etc. Vraag het eventueel ook na bij je huisgenoten of bij vrienden. Binnenkort zal er een blog beschikbaar komen waarin je nog meer tips krijgt om je behandeling tot een succes te maken.
Als je van de homeopaat een intakeformulier hebt gekregen neem dan even de tijd om dat zo goed en volledig mogelijk in te vullen. Heeft de homeopaat geen intakeformulier gestuurd zorg dan altijd dat je tijdens het eerste consult een lijstje bij je hebt met de medicijnen, supplementen en kruiden die je gebruikt. Zorg dat je belangrijke data hebt opgezocht. Bijv. sinds wanneer je klachten hebt of wanneer je een operatie o.i.d. hebt gehad. Een lijstje met de zogenaamde persoonlijke ziektegeschiedenis is heel behulpzaam. Lees ook het antwoord op vraag 1) Hoe maak ik mijn homeopathische behandeling tot een succes?
Iedere cliënt wil weten of de homeopaat hem of haar van de klachten af kan helpen en hoe lang het gaat duren. Dat hangt van veel factoren af. Onder andere natuurlijk de ernst van de klachten en de omstandigheden, maar ook: hoe lang heb je de klachten al? Hoeveel (en welke) medicijnen gebruik je en hoe lang? Voor deze vragen geldt over het algemeen: hoe langer de klachten bestaan en hoe meer medicijngebruik hoe meer consulten nodig zijn voor verbetering optreedt. Het omgekeerde geldt dus ook: hoe korter de klachten bestaan en hoe minder medicijngebruik hoe sneller homeopathie resultaat geeft. Dan kan soms al na 1 of 2 consulten substantiële verbetering optreden. Wacht daarom nooit te lang met hulp zoeken. Zitten je klachten ‘in de familie’? Dan is soms wat meer geduld nodig. Heb je af en toe nog koorts (jaarlijks of tweejaarlijks)? Hoe gek het misschien ook klinkt: als je nog koorts ‘kunt maken’ is dat voor een homeopaat een goed teken. Maar het allerbelangrijkste is: ben je gemotiveerd om je eigen aandeel te nemen in de behandeling? Dat zal het resultaat zeker positief beïnvloeden. Zie hiervoor ook de overige vragen in deze FAQ. Voor de behandeling start, na het invullen van het intakeformulier, kan ik een eerste indicatie geven welke behandelingsduur in jouw geval te verwachten is. Na een eerste consult kan en zal ik daar preciezer over zijn maar het is nooit met zekerheid te zeggen.
Bij een homeopathische middel zit een voorschrift hoe je het in moet nemen. In veel gevallen gebruik je het homeopatische middel door de korrels onder je tong te laten smelten. Het middel hoeft meestal maar eenmaal ingenomen te worden. Het is de bedoeling dat het middel een proces in werking zet waardoor je zelfhelend vermogen wordt geactiveerd. Probeer ongeveer 15 minuten voor en na het innemen van een middel niet te eten, drinken, tandenpoetsen of te roken. Het middel wordt vooral via het mondslijmvlies opgenomen en door kort van te voren niets te eten of drinken is het mondslijmvlies schoon en wordt het middel makkelijker opgenomen. Het beste is om cafeïne met name in koffie en energiedrankjes gedurende de behandeling te vermijden omdat deze de werking van het homeopathische middel negatief kunnen beïnvloeden. Koffie zonder cafeïne is wel geschikt.
Neem het middel in volgens voorschrift. Zie vraag 4) Hoe neem ik het homeopathische middel in? Leg een notitieblokje klaar en noteer daarin opvallende zaken sinds de inname. Bijv. verbetering/ verergering van een bepaalde klacht. Bijzondere sensaties. Bijzondere gevoelens. Noteer alles wat (een beetje) anders dan anders is of lijkt te zijn. Met datum en eventueel tijd erbij. Neem het lijstje mee naar het vervolgconsult. De homeopaat zal je dankbaar zijn want dit maakt het een stuk makkelijker om het middel te evalueren en te bepalen wat er vervolgens moet gebeuren. Wat je verder nog kan doen: als je lichaam wil rusten geef het dan rust! Het kan zijn dat het middel je daartoe aanzet. Geef hier zoveel mogelijk gevolg aan. Slaap en ontspanning zijn heel belangrijk om te genezen.
Het kan zijn dat je ’toevallig’ een acute ziekte tussendoor krijgt maar het kan ook dat het homeopathische middel je lichaam aanzet om te gaan ontgiften. Om te kunnen helen moet eerst de rommel eruit. Dat kan verlopen via een verkoudheid o.i.d. Gebeurt lang niet altijd maar het kan. Neem voldoende rust. Als het langer duurt of je twijfelt wat te doen, neem contact op met de homeopaat. Is er een spoedsituatie consulteer dan natuurlijk altijd (ook) je (huis)arts. Zie ook vraag 7) Krijg je na inname van het middel altijd een beginverergering?
In sommige gevallen hebben mensen na het innemen van het homeopathische middel een zogenaamde beginverergering: de klachten intensiveren tijdelijk voordat genezing in gang wordt gezet. Dit duurt vaak maar kort en wordt door veel mensen niet eens bewust opgemerkt. Merk je wel iets kun je altijd tussendoor contact opnemen met de homeopaat voor advies en evt. bijsturing. Je staat er niet alleen voor. Als contact opnemen niet nodig is, noteer dit soort dingen dan wel alsjeblieft met data erbij. Dat is relevante informatie voor het vervolgconsult. Zie vraag 5) Hoe bereid ik me voor op vervolgconsult? Zie ook vraag 6) Wat betekent het als ik een acute ziekte krijg tussen de consulten door?
Vrijwel alles kan aangepakt worden met homeopathie. Of het nu een (sport-)blessure is, gewrichtsklachten, buik-, rug- of huidklachten. Hoofdpijn, allergieën, overgangsklachten, vermoeidheidsklachten of ontstekingen. Dat er zoveel mogelijk is komt omdat homeopathie (als het aanslaat) je zelfhelend vermogen activeert zodat JIJ JEZELF geneest!
Wat veel mensen niet weten is dat ook bij emotionele en mentale klachten via homeopathie vaak hele goede resultaten worden geboekt. Denk aan somberheid, paniekaanvallen, slaapproblemen, concentratiestoornissen, angsten, ADHD, etc.
Twijfel je toch, neem dan van tevoren even contact op.
Klachten waarbij een chirurgische ingreep noodzakelijk is, vergevorderde stadia van ziekten en levensbedreigende situaties kan homeopathie niet behandelen in de zin van genezen. Maar homeopathie kan in dit soort gevallen vaak wel ondersteunend werken. Na een operatie kan homeopathie bijvoorbeeld helpen om weer sneller op te been te zijn.
Dat komt vooral omdat er veel tijd in gaat zitten. Niet alleen het consult zelf (60-75 minuten 1e consult en 45-60 minuten vervolgconsult) maar ook de voorbereiding vooraf (plm. 30 minuten) en de uitwerking/ analyse achteraf (bij mij gemiddeld 90 minuten) afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Dan nog het beantwoorden van vragen en het geven van ondersteuning tussendoor (al gauw 30-45 minuten). De op de persoon en situatie afgestemde homeopathische basis remedie en het opsturen daarvan zit ook bij de prijs inbegrepen. Als je dit allemaal in aanmerking neemt is 97 euro voor een 1e consult en 67 euro voor een vervolgconsult niet overdreven duur. Als je de kosten eraf haalt kom je op een uurtarief van nog geen 20 euro.