reisziekte
Foto Jason Wadsworth, Flickr CC BY-NC 2.0

Voor sommige mensen is reizen helemaal geen pretje. Ze gaan zich ziek voelen als ze onderweg zijn per vliegtuig, per auto, bus of trein of per boot. De symptomen kunnen zijn: misselijkheid, overgeven, duizeligheid, zweten en hoofdpijn.

Reisziekte heeft te maken met het evenwichtsorgaan. Ons evenwicht wordt gereguleerd door de hersenen. Die hebben hiervoor informatie nodig van de ogen, de spieren en het evenwichtsorgaan. Vermoedelijk ontstaat reisziekte doordat die informatie niet met elkaar lijkt te rijmen als je onderweg bent. Het kan dan helpen om goed om je heen te kijken. Zodat in ieder geval de ogen en het evenwichtsorgaan dezelfde informatie krijgen. Daarom hebben bestuurders van een voertuig vaak minder last dan passagiers.

Frisse lucht kan verlichting geven, wat eten ook. Maar eet geen zware voedingsmiddelen. Zorg dat je uitgerust op reis gaat. En zo staan er nog wat tips op thuisarts.nl. Regulier is er geen speciale medicatie voor reisziekte. Bij sommigen geeft een Antihistaminicum verlichting. Ook Scopolamine wordt soms voorgeschreven.

Homeopathie bij reisziekte

Van een paar homeopathische middelen is bekend dat ze goed kunnen werken tegen reisziekte (motionsickness zoals ze in de Engelse taal zeggen). Deze middelen hebben verschillende kenmerken. Die kenmerken moeten corresponderen met jouw kenmerken om het middel te laten werken. Niet alles hoeft overeen te komen. Maar als je een paar kenmerken van een homeopathisch middel bij jezelf herkent heb je zeker een kans van slagen.

NB  Helaas kan ik de namen van de middelen hier niet noemen 🙁 want mogelijk dreigt er dan een boete.

xxx kan worden gebruikt om wagenziekte, zeeziekte of luchtziekte te behandelen die gepaard gaat met erge misselijkheid en braken. Het is ook effectief bij mensen die bewegingsziekte ervaren bij alleen maar het kijken naar rijdende of varende voertuigen of bij mensen die ‘reisziekte’ krijgen in kermisattracties zoals de achtbaan. Naast de misselijkheid is hier ook vaak duizeligheid aanwezig en begint de narigheid bij de minste beweging. De misselijkheid en duizeligheid kunnen zelfs leiden tot flauwvallen. Soms is er bij deze symptomen ook nog hoofdpijn die zich voornamelijk lokaliseert in het achterhoofd.

Een tweede remedie die kan worden ingezet bij bewegingsziekte is xxx. Dit middel past vooral bij zeeziekte maar kan ook bij de andere varianten met dezelfde symptomen passen.

Een derde middel is xxx. Dit middel kan wonderen verrichten bij de behandeling van reisziekte met ernstige misselijkheid. Vaak hebben de personen die deze remedie nodig hebben het ijskoud, zijn ze heel bleek, voelen zich zwak en hebben ze last van veel koud zweet tijdens het reizen. De duizeligheid is soms zo erg dat ze flauw vallen. De duizeligheid verbetert in de open lucht, verbetert door over te geven en verergert door de ogen te openen.

Dit zijn niet de enige homeopathische middelen tegen reisziekte maar wel de over het algemeen meest gebruikte.

Als je homeopathie wil gebruiken voor je reisziekte neem dan contact met me op via het contactformulier. Ik geef je graag advies. Een korte belafspraak tot max. 1 kwartier krijg je van mij helemaal gratis.