Menstruatie-ongesteldheid-klachten
Foto van Marco Verch; Flickr

Menorragie is overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. De oorzaak is meestal een hormonale disbalans. Een tweede mogelijke oorzaak is het bestaan van gezwellen in de baarmoeder zoals een fibroom (myoom, vleesboom) of poliepen. Er kan endometriose zijn dat de excessieve bloedingen veroorzaakt. Ook bepaalde medicatie, een stollingsstoornis van het bloed of een andere ziekte kan de reden zijn dat je tijdens de ongesteldheid veel meer bloed verliest dan normaal.

Menorragie is niet geschikt voor homeopathische zelfmedicatie. Ik zou de hulp van een homeopaat inroepen. Zoveel verschillende middelen kunnen in aanmerking komen afhankelijk van de oorzaak, de levensfase, hoe het bloedverlies eruit ziet, wat de symptomen verlicht en wat verergert, andere begeleidende symptomen voor, tijdens en na de menstruatie etc.

Deze factoren moeten allemaal nagelopen worden voordat een goede keuze gemaakt kan worden. Hieronder zal ik een paar mogelijke middelen bespreken zodat je een idee krijgt van de middelen en waar we in de homeopathie allemaal op letten.

Homeopathische middelen voor veel bloedverlies tijdens menstruatie

NB  Helaas kan ik de middelen niet bij name noemen 🙁 want mogelijk dreigt er dan een boete.

xxx verlicht menstruaties met veel helderrood bloedverlies waarin vaak ook stolsels zitten. De menstruatie gaat vaak gepaard met hevige pijn die zich uitbreidt naar de bovenkant van de dijen.

xxx past bij hevige menstruatie, vaak in combinatie met vleesbomen en vaak bij vrouwen in de overgang.
 
xxx is een homeopathisch middel voor overmatige menstruatiebloedingen van dun bloed. Mensen die deze remedie nodig hebben voelen zich vaak erg zwak en kunnen lijden aan bloedarmoede. Ook een ander middel xxx kan passen bij vrouwen die zich zwak voelen na heftig bloedverlies.
 
xxx is een homeopathische remedie die kan ingezet worden voor het stoppen van hevig helderrood bloeden. Een ander middel xxx kan ook in aamerking komen. De kenmerken zijn: wanneer helder rood bloed uit de baarmoeder gutst. Een begeleidend symptoom is hier vaak misselijkheid.
 
xxx staat erom bekend dat het bloedingen kan reguleren bij vrouwen die zeer langdurige menstruaties hebben met hevige bloedingen (als gevolg van vleesbomen). Het bloed bevat hier vaak grote stolsels. Ernstige buikkrampen en rugpijn kunnen ook optreden. Als een stolsel wordt afgescheiden wordt de pijn (tijdelijk) minder.
 

Bij xxx is de bloeding felrood maar zonder stolsels. Ook hier zijn vaak vleesbomen maar niet altijd. Begeleidend symptoom: pijn in de heupen en rug, (gevoel van) verzakking. Kenmerkend is dat de bloeding toeneemt bij de minste beweging. Ook is er vaak duizeligheid en (het gevoel) flauw (te) vallen.

Er zijn nog vele, vele andere middelen die zouden kunnen passen.

Een aantal van deze middelen kan ook ingezet worden bij Metrorragie. Dat is tussentijds bloedverlies, tussen de menstruatieperiodes door. Ook wel doorbraakbloeding of (als het minder hevig is) spotting genoemd. 

Consult

Voor Menorragie (of Metrorragie) kun je het beste een consult met me afspreken zodat we even goed alle factoren die van belang zijn in kaart kunnen brengen. Waardoor de kans dat we het passende en helpende middel zo snel mogelijk vinden wordt vergroot. Een consult kan bij mij in Boskoop maar het kan ook online plaatsvinden. Aan jou de keus. Je kunt contact met me opnemen via het contactformulier.

Meer lezen over menstruatieklachten: Menstruatiekramp en homeopathie; PMS, homeopathie kan je helpen!

Disclaimer: bovenstaande tekst is informatief en is niet bedoeld als vervanging van een consult bij (huis)arts of homeopaat.