Pre Menstrueel Syndroom_PMS
KatB Photography  (CC BY 2.0)

Een kwelling voor veel vrouwen: ze worden vlak voor de menstruatie geïrriteerd, krijgen stemmingswisselingen, ze zijn vermoeider dan normaal, ze slapen slecht, huilbuien komen voor, nervositeit, depressiviteit. Daarbij kunnen ook nog een aantal fysieke symptomen optreden: pijnlijke borsten, puistjes, opgeblazen gevoel, onbedwingbare trek, hoofdpijn, gewrichtspijn. Wat een narigheid! En dat iedere maand weer.

Regulier kan geen oorzaak gevonden worden voor het Pre Menstrueel Syndroom (PMS) of de nog ergere vorm hiervan: premenstrueel dysforie syndroom (of PMDD – PreMenstrueel Dysphoric Disorder). Het vermoeden is dat het met de hormoonwisselingen samenhangt. Maar hoe en waarom? Ook bestaat er geen goede remedie. Veelal worden pijnstillers gebruikt, soms wordt antidepressiva aangeraden. Heel vaak wordt ook geadviseerd de anticonceptiepil in te zetten.
 

Onderzoek

Heb je bij deze klachten weleens aan homeopathie gedacht? Geef het een kans! Uit onderzoek blijkt dat bij vrouwen met PMS die homeopathie gebruikten een significante verbetering optrad in vergelijking met de vrouwen die een placebo kregen.
 

Homeopathische middelen bij PMS

Welke homeopathische middelen kunnen helpen? Er zijn een aantal hele beroemde: Cimicifuga, Sepia, Pulsatilla en daarnaast nog veel andere wat minder bekende middelen. Al deze middelen hebben verschillende kenmerken. Die kenmerken moeten corresponderen met jouw kenmerken om het middel te laten werken. Niet alles hoeft overeen te komen. Maar als je een paar kenmerken van een middel bij jezelf herkent heb je zeker een kans van slagen.
 

NB Ik kan niet precies zeggen welk middel ik bedoel bij onderstaande alinea’s. De inspectie dreigt met boetes. Daarom raad ik aan zelf onderzoek te doen. Je kunt mij ook benaderen via het contactformulier. Het eerste gesprek van 15 minuten is gratis.

 

Middel voor PMS met stemmingswisselingen en depressiviteit

Bij dit homeopathische middel spelen stemmingswisselingen en depressiviteit een grote rol. Er is veel behoefte om te praten en dit kan van de hak op de tak gaan. Vrouwen die dit middel nodig hebben kunnen moeite krijgen met helder denken en ze kunnen achterdochtig worden. Daarnaast kan er een grote behoefte zijn om te zuchten. De menstruatie is vaak heel pijnlijk: krampen die uitstralen naar de bovenbenen. Naarmate de menstruatie vordert wordt dit meestal erger. Er kan hoofdpijn zijn, vaak in combinatie met een stijve nek. Ook elders in het lichaam kan stijfheid en pijn zijn tot fibromyalgie achtige klachten aan toe. Rond de eisprong kan pijn in de eierstokken optreden.
 

Middel voor PMS met veel irritatie

Vrouwen die dit homeopathische middel nodig hebben ervaren over het algemeen veel irritatie en hardheid juist naar de mensen van wie ze houden, bijvoorbeeld partner en kinderen. Die kunnen dan ook in de periode voorafgaand aan de menstruatie regelmatig een sneer verwachten. Tegelijkertijd voelt de vrouw zich verdrietig en emotioneel. Ze heeft behoefte om alleen te zijn en even van alle verplichtingen verlost te zijn. Meestal is er een laag libido. Intensieve beweging vinden deze vrouwen doorgaans fijn maar ze kunnen ook zo moe zijn dat de lust ze ontbreekt. Ze zijn erg kouwelijk en kunnen een onbedwingbare trek hebben, vooral in zoetigheid en soms ook in zure producten. Maar eten helpt vaak niet om van het lege gevoel in de maagstreek af te komen.
 

Middel voor PMS met stemmingswisselingen en huilbuien

Vrouwen die dit middel nodig hebben zijn voor de menstruatie vaak emotioneel en willen graag aandacht en troost. Ze kunnen flinke huilbuien ervaren. Deze vrouwen hebben veel behoefte aan frisse lucht dus als het even kan gaan ze naar buiten om bij te tanken. De menstruatie cyclus is vaak net zo onregelmatig als hun stemming. Andere aspecten kenmerken zich vaak ook door onregelmatigheid, bijvoorbeeld de stoelgang die ook heel wisselend kan zijn.
 

Advies

Je hebt nu een heel klein inkijkje gekregen wat er allemaal mogelijk is met homeopathie. Helaas kon ik de middelen niet benoemen zoals ik hierboven heb beschreven. Je kunt natuurlijk zelf verder op onderzoek uitgaan, er is ontzettend veel informatie op internet te vinden, maar efficiënter is het om de hulp van een homeopaat in te roepen. Je kunt een belafspraak met me maken door me een email te sturen of het contactformulier in te vullen. Dit kort telefonisch advies tot max. 1 kwartier krijg je van mij helemaal gratis.

 
 
Disclaimer: bovenstaande tekst is informatief en is niet bedoeld als vervanging van een consult bij (huis)arts of homeopaat.